martes, 7 de enero de 2020

RECURS EDUCATIU

Amb el nostre recurs educatiu hem volgut treball els coneixements que tenen els infants sobre el ciberbullying. Sobretot ens hem centrat en l'àmbit digital (competència 10) i en l’àmbit de valors (competències 3 i 4), ja que creiem que un ús correcte i respectuós de les tecnologies junt amb els adients valors, són claus en l’educació.

La intenció d'aquest projecte és que els alumnes mostrin actituds de respecte en les relacions amb la resta de companys així com a les seves idees, la seva cultura, opinió..., ja que és molt important aconseguir una bona convivència i harmonia.

Un dels altres aspectes rellevants que volem treballar a causa dels prejudicis que poden rebre els infants inconscientment de l'exterior, és el fet que s’utilitzi l'argumentació. Així els prejudicis aniran reduint-se, ja que els infants no es deixaran emportar per l’establert i reforçaran el pensament crític i propi.

Finalment com que els alumnes no tenen gaire coneixement en les conseqüències que poden portar les noves tecnologies, destacarem la manera d’actuar de forma crítica, prudent i responsable en l’ús de les TIC.

Ens vam proposar un seguit d’objectius amb la finalitat de que els alumnes els aconseguissin amb les activitats del nostre recurs educatiu. Aquests objectius van ser:

-Conèixer els diferents rols de les persones que intervenen en l'assetjament. 

-Saber identificar els perfils de l’assetjador i l’assetjat. 

-Aconseguir fer un ús responsable de la tecnologia.

-Saber com actuar correctament davant les situacions d’assetjament. 


ACTIVITAT 1:

El nostre recurs educatiu comença amb un petit joc inicial per endinsar-nos en l’àmbit del ciberassetjament. Aquest consisteix en realitzar dues rotllanes aleatòries, depenent de la gent que siguin, i se’ls hi farà un seguit de preguntes. Un de nosaltres es col·locarà al centre de la rotllana i farà una pregunta relacionada amb el ciberassetjament. Si l'alumne es sent identificat, haurà de fer una pas endavant. Si no, es quedarà a lloc. 

D'aquesta manera a través de les preguntes podrem comprovar el nivell d'assetjament que han patit, vist, o fet; però a la vegada també ells mateixos podran reflexionar sobre les preguntes i les actuacions que realitzen els seus companys. Després de cada pregunta, si l’alumne vol, podrà compartir la seva experiència amb la resta del grup. 

Les preguntes estaran formulades de manera indirecta, per a que cap nen o nena es cohibeixi o es senti forçat.


Exemples de pregunta: 

-Alguna vegada algú t’ha escrit sense tu conèixer-lo amb intencions estranyes? 
-Has insultat mai per les xarxes socials? 
-T’has sentit assetjat alguna vegada per mitjà d’internet? 


ACTIVITAT 2:

En aquesta segona activitat els nens utilitzaran la tecnologia a través d’un quiz elaborat amb la plataforma Socrative; els alumnes podran accedir a la pàgina web per realitzar-lo amb eines com ara: ordinadors, tauletes o telèfons mòbils. En aquest test es presentaran diferents situacions sobre l’assetjament amb les tecnologies, i els alumnes hauran d’anar decidint com actuarien davant cada situació. La millor manera de reacció envers cadascuna de les situacions, estarà explicada amb el seu corresponent raonament per a que així els alumnes puguin anar assimilant conceptes. Aquesta activitat es completarà en parelles, ja que així els nens poden anar potenciant el debat i el pensament crític com a eines d'argumentació i interacció.

Gràcies a aquesta activitat s'adonaran del grau de consciència i coneixement que tenen sobre com s’ha d’actuar davant les situacions de ciberassetjament. 

Exemples de casos: 

  • Exemple 1: Estàs a la sala d'informàtica fent una sessió amb els ordinadors i de sobte veus que un alumne està escrivint insults en una xarxa social a un altre d'aquella mateixa classe. Com actuaries? 
-Opcions: 

1. Explicaràs la situació al mestre/a o responsable de l'aula. 

2. Intentes fer-li entendre a l'assetjador que això no s'ha de fer, però no comentaràs res al mestre. 

3. Et quedaràs mirant el que fa l'assetjador, i l'ajudaràs a pensar una cosa més graciosa.

4. Et quedaràs mirant el que fa l'assetjador, però no li comentaràs res al teu company.

-Justificació: 

OPCIÓ A CORRECTA. El responsable ha de ser conscient i estar al corrent del que succeeix a l'aula, de quan passa, i de qui efectua les accions de ciberassetjament.
Si ens quedem mirant i no actuem, estem sent còmplices. I si ajudem a l'assetjador, també estem assetjant nosaltres

  • Exemple 2: Et trobes en la situació que t'han posat en un grup de Whatsapp on els integrants es dediquen a assetjar a un dels components del grup creat. De fet, el títol del grup ja és ofensiu. Què faries? 
-Opcions: 

1.Sortiràs del grup de Whatsapp i ho deixaràs estar.

2. T'uniràs a assetjar a aquella persona.

3. Seguiràs al grup encara que no parlis ni comentis mai. 

4. Els hi explicaràs als teus pares, i els hi comunicaràs als mestres un cop estiguis a l'aula.

-Justificació: 

OPCIÓ D CORRECTA. Sempre que veiem una conducta de ciberassetjament hem d'actuar, la passivitat o la contribució són un error.

(link per a professors per accedir al Socrative)

ACTIVITAT 3:

La darrera activitat del nostre recurs educatiu, consistirà en llegir les normes estipulades pel Govern sobre l’assetjament, per així acabar de consolidar el nostre objectiu de tractar els coneixements d’aquest tema. D’aquesta manera els alumnes podran tenir major grau de coneixement de cara a un futur si s’han d’enfrontar a una situació igual o similar, ja que sabran quines són les conseqüències o les normes generals en aquests temes de bullying. Algunes de les lleis que s’exposaran als alumnes: 

  • Normativa preventiva: La Llei Orgànica 2/2006 de 3 de maig, d’Educació concreta, entre els principis de l’educació, el de la prevenció de conflictes i per a la seva resolució pacífica, així com la no-violència en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social i entre les finalitats, l’educació en el respecte dels drets i llibertats fonamentals, en la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones i en la igualtat de tracte i no-discriminació de les persones amb discapacitat i en l’exercici de la tolerància i de la llibertat dins dels principis democràtics de la convivència, com també en la prevenció de conflictes i la seva resolució pacífica. 
  • Normativa sobre protecció de dades: El dret fonamental a la protecció de dades de caràcter personal es configura en l’article 18.4 de la Constitució Espanyola i en l’article 31 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, com a dret a l’autodeterminació informativa. Aquest dret es desenvolupa en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal (LOPD). La LOPD té com a objecte garantir i protegir tot el que fa referència al tractament de les dades personals, les llibertats públiques i els drets fonamentals de les persones físiques i, especialment el seu honor i la seva intimitat personal i familiar. 
  • Normativa sobre ús d’imatges:  La Llei Orgànica 1/1982 de 5 de maig, de Protecció Civil al Dret a l’Honor, a la Intimitat Personal i Familiar i a la Pròpia Imatge en els articles 7.2. i 7.3. explicita que la utilització d’aparells d’escolta, dispositius òptics, o de qualsevol altre mitjà per al coneixement de la vida íntima de les persones o de manifestacions o cartes privades no destinades a qui faci ús d’aquests mitjans, així com la seva gravació, registre o reproducció i la divulgació de fets relatius a la vida privada d’una persona o família que afectin la seva reputació i bon nom, així com la revelació o publicació del contingut de cartes, memòries o altres escrits personals de caràcter íntim tenen consideració d’intromissions il·legítimes. La Llei 1/1996 de Protecció Jurídica del Menor de 15 de gener en el seu article 4.1. concreta que els menors tenen dret a l’honor, la intimitat personal i familiar i a la seva pròpia imatge. 

ACTIVITAT D’AVALUACIÓ:

L'avaluació del nostre recurs educatiu, estarà determinada pels resultats i les conclusions que els quatre membres del grup puguem treure al realitzar les tres petites activitats. 

A partir del primer joc d’iniciació el que pretenem és conscienciar de què hi ha poca informació i ajuda relacionada amb el ciberbullying, ja que en moltes ocasions es tracta d’un tema tabú que comporta la desinformació o generar pudor a l’hora de parlar-ne. 

Els resultats obtinguts del quiz de la segona activitat seran claus per contrastar el que hem pogut observar amb el joc. La majoria dels alumnes haurien de respondre correctament, ja que no estem tractant temari curricular, sinó que el que es vol observar és saber si han sigut capaços de treballar amb valors, com ara l’empatia, posant-se en el context de les diverses situacions donades. 


CONCLUSIÓ FINAL:

Per finalitzar volem fer una petita reflexió sobre el recurs educatiu que hem dissenyat. Els nens d’avui en dia, com s’ha pogut observar als centres educatius i esplais, creixen d’una manera significativament diferent a la nostra. Creiem que les noves tecnologies estan influint molt en els diferents àmbits de la seva vida, fins i tot algunes són imprescindibles en el dia a dia dels infants. 

Per això creiem que és de vital importància una educació on el coneixement sobre l’assetjament i ciberassetjament sigui imperatiu. A causa d’això hem optat per dissenyar aquest recurs educatiu basant-nos en aquest temari. Per acabar ens agradaria tornar a destacar que els alumnes són el futur de la societat i han de ser conscients de: quin és el concepte d’assetjament, com es produeix, com es pot evitar i les actuacions amb les quals es pot reduir; d’aquesta manera podran arribar a ser persones assertives i empàtiques.