viernes, 25 de octubre de 2019

REALITAT AUGMENTADA

La passada classe del 24 d'octubre, vam reflexionar sobre el text relacionat amb com afecta la tecnologia en l’àmbit de l’escriptura i la lectura. Aquesta eina ens ha permès optar a una recerca autònoma dins d’un gran ventall de recursos a l’hora de buscar informació, que ens ajuda a poder contrastar diferents visions per així anar creant el nostre propi criteri.

El ciberciutadà és una persona que s’involucra en la societat a través de les xarxes socials, però d’una forma activa i desigual a la d’un ciutadà tradicional. Si es fa un ús responsable i respectuós per part dels usuaris, contribuirà al fet que la societat pugui avançar de manera democràtica valorant les diferències per tal de seguir construint coneixement a l’abast de tothom.  

També vam aprendre a saber treballar amb diferents recursos de realitat augmentada amb imatges panoràmiques i ... per fi vam aconseguir la nostra fotografia de 360 graus!

Els passos que vam seguir van ser els següents: Primerament, vam mirar les diferents aplicacions per poder fer la foto. Ens vam decidir per la DMD Panorama i vam sortir fora de l'aula per fer-la, vam donar un tomb pels voltants de la facultat fins a trobar el lloc perfecte. La temàtica que vam triar per la imatge va ser el procés de la fotosíntesi de les plantes. Considerem que cada dia passem per davant d’elles i que per una vegada que podem, voliem donar importància.
Quan ja teníem la foto, vam passar-la a l'ordinador i allà, dins la web https://storyspheres.com/, és on vam posar-li els àudios del procés en punts diferents de la imatge.

<iframe width="100%" height="100%" src="https://storyspheres.com/scene/2LFhEQsW?title=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 




jueves, 17 de octubre de 2019

RECURS EDUCATIU

Us adjuntem la primera sessió de classe sobre l’actitvitat de la creació d'un recurs educatiu.


INTRODUCCIÓ: Començar l'activitat inicial amb un petit joc. Consistirà en realitzar dues rotllanes aleatòries depenent

de la gent que siguin. Un de nosaltres es col·locarà al mig i farà una pregunta relacionada amb el ciberassetjament.

Si l'alumne se sent identificat, haurà de fer un pas endavant. Si no, es quedarà al lloc. D'aquesta manera gràcies a les

preguntes podrem comprovar el nivell d'assetjament que han patit, vist, o fet.
Les preguntes estaran formulades de manera indirecta perquè cap nen o nena es cohibeixi.
TEMA:  Ens hem centrat en l'àmbit digital (competència 10) i en el de valors (competències 3 i 4).
La intenció d'aquest projecte és que els alumnes mostrin actituds de respecte en relació amb la resta de companys

així com les seves idees, cultures, opinions..., ja que és molt important aconseguir una bona convivència i harmonia.
Un altre aspecte rellevant que volem millorar a causa dels prejudicis que poden rebre els infants inconscientment

de l'exterior, és el fet que es qüestioni i utilitzi l'argumentació perquè hi hagi el mínim de prejudicis possibles i reforçar

el pensament propi.
Finalment com que els alumnes no tenen gaire coneixement a l’hora d’utilitzar les noves tecnologies, destacarem

la manera d’actuar de forma crítica, prudent i responsable en l’ús de les TIC.
OBJECTIUS:
-  Conèixer els diferents rols de les persones que intervenen en l'assetjament.
-  Saber identificar els perfils de l’assetjador i l’assetjat.
-  Aconseguir fer un ús responsable de la tecnologia.
RESUM DE LES ACTIVITATS:  
Una de les activitats amb les quals s'anirà desenvolupant el recurs educatiu, és un joc interactiu creat per nosaltres.

Aquest joc es completarà en parelles, per així a la vegada poder potenciar el debat com a eina d'argumentació i

interacció.
En aquest joc es presentaran diverses situacions en les quals l'alumnat haurà d'anar triant la solució que creguin més

adient per poder passar a la pantalla següent. Les diferents pantalles les quals els alumnes hauran d’anar superant,

mostraran un seguit de preguntes, imatges o curts videos que faran que es qüestionin un seguit de conceptes, per tal

de que puguin extreure unes idees bàsiques sobre el ciberassetjament.
Gràcies a aquesta activitat s'adonaran del grau de consciència i coneixement que tenen sobre aquest tema. 
EINES:
Per presentar el nostre recurs educatiu, els alumnes necessiten qualsevol plataforma digital. Com consisteix en anar

completant el joc interactiu, els alumnes poden utilitzar:

- Ordinadors

- Tablets

- Mòbils

- Projector

- Pissarra digital
ACTIVITAT D’AVALUACIÓ:
Els nostres objectius estaran determinats pels resultats i conclusions que els quatre membres del grup puguem treure.

És a dir, com que el que pretenem a partir del joc és conscienciar de què hi ha poca informació i ajuda relacionada

amb el ciberbullying, elaborarem una llista a partir de les respostes que els alumnes ens hagin donat. 
Quan ja haguem estudiat els resultats podrem treure les conclusions pertinents per fer una reflexió final comparant el

joc inicial amb el final, i sabent que el nostre públic ha après alguna cosa nova gràcies a la nostra activitat. 

viernes, 4 de octubre de 2019

IDENTITAT DIGITAL I PROPIETAT INTEL·LECTUAL


Actualment la tecnologia va avançant i nosaltres som els principals consumidors d’aquesta acció. Existeixen una gran varietat de xarxes socials, però les més utilitzades per als joves són Instagram, Facebook, Twitter, WhatsApp i YouTube.

L’Emma té el perfil d’Instagram privat, té a la biografia la seva edat, la seva localitat i els estudis que cursa. També penja imatges dels seus amics, de la seva família i dels seus hobbies.

L’Andrea té el perfil d’Instagram públic, té a la biografia la seva localitat i els seus estudis. També penja imatges dels seus amics i de la seva família.

L’Aran té el perfil d’Instagram privat, penja imatges dels seus amics, de la seva família i dels seus hobbies.

La Nadja té el perfil d’Instagram privat, té a la biografia la seva edat, la seva localitat i els estudis que cursa. També penja imatges dels seus amics, de la seva família i dels seus hobbies.

És cert que de vegades no som conscients de tot el que projectem públicament sobre nosaltres i de les conseqüències que això pot comportar. Algunes de les dades que compartim són l’any de naixement, la nostra localitat, els estudis i hobbies que tenim, les nostres amistats i inclús la nostra família. Tot això és el que donem a conèixer a les xarxes socials mencionades anteriorment.

Aquest fet pot tenir greus efectes, ja que quan publiquem qualsevol informació sobre la nostra vida pot estar a l’abast d’usuaris inapropiats. Per exemple, quan pengem una fotografia pot expandir-se i arribar a persones totalment alienes a nosaltres, només pel fet que un seguidor teu ho pugui compartir amb altres que no ho són.

Hauríem d’estar més conscienciats del món d’Internet i privatitzar més la identitat digital de cadascú. Pensem que una de les maneres per arribar a aconseguir-ho podria ser a través de l’augment de xerrades escolars i no escolars sobre aquest tema.



 

jueves, 3 de octubre de 2019

INFOGRAFIA

Anteriorment la forma d’aprenentatge tradicional estava formada per una metodologia molt més bàsica, compresa només per l’ús de paper, llibre i llapis amb tutor presencial al capdavant. Aquest aspecte de l’educació també ha anat evolucionant, i és per això que avui dia trobem altres recursos com ara l’alfabetització multimodal.

Aquest concepte és un corrent de recerca pedagògica i d’aprenentatge que està formada per les diferents formes metodològiques de l’ensenyament per satisfer necessitats educatives de l’actualitat. Per exemple, afegir la digitalització  a l’hora d’expressar el nostre missatge, treballar en grup de forma més dinàmica… 
Les escoles d’ara no responen a la multimodalitat de la transmissió de coneixement, es centren més en els gèneres bàsics de comunicació escrits, deixant de costat material com: jocs, cançons, recursos audiovisuals… Han d’atendre les necessitats que l’educació demana,  i proporcionar un bon ús d’aquestes. 
La pràctica pedagògica i l’aprenentatge són processos de disseny, no es consideren una casualitat. Hi ha un plantejament previ, organitzat i triat amb consciència, adient a les necessitats educatives. Es tracta d’un pla actiu, en constant actualització atenent les exigències primàries, no es tracta d’un aspecte neutral.   

Ens agradaria afegir la nostra visió sobre la importància del saber aprendre i  ensenyar. Quan estem aprenent, estem en constant interacció amb l’entorn, adquirint coneixement; a la vegada filtrem i relacionem aquesta informació amb les nostres competències i ideals previs. Ensenyar és una altra forma de compartir dades d’interès, però s’ha de tenir en compte que és un mètode d’intercanvi en el qual intervé un factor extern que ha de tenir ganes d’aprendre el que diem.  És per això que s’ha d’efectuar un bon plantejament a l’hora d’incorporar l’alfabetització multimodal en el pla d’ensenyament, per tal de garantir uns resultats positius.