viernes, 13 de diciembre de 2019

ACTIVITAT PDI

Bones estimats seguidors!

Aquesta setmana hem aprés a fer servir un programa nou anomenat "Smart Lab". A continuació us adjuntem les nostres opinions sobre el que ens ha semblat treballar amb aquesta aplicació i seguidament, una fitxa explicativa del conjunt d'activitats que hem realitzat. 

Després d’haver treballat amb Smart Lab i haver elaborat tres activitats sobre el cicle de l’aigua podem dir que és una eina de creació amb molts recursos. Estan totes les funcions clarament indicades i es veu un programa molt simple, fàcil i útil d’utilitzar. Pensem que per a crear activitats té moltes alternatives diferents per a poder realitzar tasques de tot tipus, molt visuals i detallades. 


La segona activitat ens ha costat més, ja que està més elaborada visualment i a l'hora de posar les caselles damunt la foto hem tingut dificultats perquè no havíem utilitzat mai Smart Lab. Els altres dos exercicis ja no ens han portat cap tipus de problema.

ACTIVITAT EL CICLE DE L’AIGUA
OBJECTIUS
  • Aconseguir que els nens i nenes aprenguin com funciona el cicle de l’aigua
  • Conèixer els estats de l’aigua
  • Aprendre l’ordre de tot el cicle
  • Assabentar-se de que és un cicle repetitiu, amb el mateix ordre
  •  Propiciar el treball en grup
  • Adquirir nou vocabulari
RECURSOS
  • PDI
  • Targetes de les preguntes del joc del “game show”
CONTINGUTS
  • Fases de l’aigua (líquid, sòlid i gasós)
  • Coneixement dels canvis d’estat de l’aigua
  •  Identificació del cicle de l’aigua a la Terra
  • Adquisició de nou vocabulari
PROCEDIMENTS
  • Activitat 1: Relacionar els diferents conceptes sobre aquest procés amb les seves definicions corresponents. Aquesta activitat es durà a terme en parelles per poder posar en comú les idees.

  • Activitat 2:  Omplir els espais buits del dibuix del cicle vital de l’aigua segons la fase a la que correspongui aquell punt. L’activitat 2 també es realitzarà en parelles.

  • Activitat 3: Joc amb diferents metodologies de preguntes (respostes múltiples o de vertader i fals) perquè acabin d’assimilar el contingut tractat. Efectuarem  la darrera activitat en grups de 4 o 5 alumnes.
AVALUACIÓ
  • L’actitud de l’alumne
  • Observar si saben ordenar el procés
  • Bona atenció

COMPARACIÓ AMB UN ALTRE GRUP

Després d’intercanviar les diverses opinions amb un grup de classe, podem destacar la importància que hem donat els dos grups a les noves tecnologies. L’educació ha evolucionat, i gran part d’aquest fet ha sigut gràcies a les noves eines que s’ha introduït a les aules. Els dos grups estem d’acord amb el fet que s’ha d'introduir tecnologia a les classes, ja que aquesta és gran part del futur que els espera als alumnes, tot i que sempre cal fer-ho amb la major prudència possible, i produint un bon ús d’aquesta. Per altre banda, com a punt important cal destacar que una proposta que vam fer nosaltres, va ser proposar als centres educatius que vingués gent especialitzada en el tema per fer xerrades i debats amb el nens i nenes, sobre la importància del món digital i el que aquest implica.


ACTIVITATS

Relaciona les fases amb el seu significat corresponent:


Revela les etiquetes:


Game show:

viernes, 29 de noviembre de 2019

PLE

Bones!

Seguidors i seguidores aquesta setmana estem treballant a classe què és un PLE. Aquest concepte fa referència a un entorn d'aprenentatge que ens permet aprendre, en resum, és el conjunt de recursos, eines i persones amb les quals aprenem, intercanviem, interactuem i compartim informació i experiències.

Elaborant el nostre PLE, ens hem adonat que estem molt influenciats per les noves tecnologies tot i que no tot utilitzem les mateixes aplicacions pel seu ús. La gran majoria al nostre grup tenim; Whatsapp, Instagram, Netflix i les eines de Google per a poder treballar. En canvi, tenim diferències en el nombre de xarxes socials jo, la Nadja no tinc Facebook ni Messenger, però l’Emma, l’Aran i l’Andrea sí que tenen. Tenir l’oportunitat de tenir-les al mòbil és molt més fàcil, ja que ens permet treballar a qualsevol lloc en el qual estiguem però com a inconvenient, pot ser que estiguem massa enganxats i no siguem conscients, ja que al final, l’eina del telèfon mòbil és un objecte que portem sempre amb nosaltres.

Per dur a terme els nostres PLE's, hem utilitzat l'eina Symbaloo i a continuació us deixarem penjats dos exemples.





jueves, 28 de noviembre de 2019

INTERNET SEGURA

Havent llegit els dos articles "Cómo saber si su hijo/a está desarrollando adicción al móvil y qué hacer" i "Cuidado con la tablet o el smartphone en el cuarto de baño" reconsiderem la idea de les noves tecnologies. Creiem que és una tecnologia molt perillosa alhora que addictiva. Els nens d'avui dia, es podria dir que creixen amb les noves tecnologies a la mà, tal com diu el primer article. Això fa que l'addicció sigui cada cop més freqüent i, com a futurs docents, hauríem d'evitar promulgar-ho i prevenir-ho o corregir-ho. Això ho podrem aconseguir gràcies a les tècniques que ens cedeix l'article "Cómo saber si su hijo/a está desarrollando adicción al móvil y qué hacer" com podria ser per exemple canviar l'horari habitual d'aquesta pràctica així com abans d'agafar l'ordinador berenar.

Gràcies al segon article hem realitzat el còmic, ja que ens ha servit com a font d'inspiració. L'article ens fa veure que la cambra dels ordinadors, tablets, i mòbils aparenten ser molt innocents però que darrere d'aquesta tapa hi ha un risc de perill molt elevat. Amb el còmic següent volem simular una situació que ha passat a moltes persones les quals han sigut enganyades per hackers que desenvolupen subtilment el fet il·legal.


jueves, 21 de noviembre de 2019

OPINIONS SOBRE LES ENTREVISTES

Després de mirar tots el vídeos, hem escollit tres dels que ens han semblat més interessants i aqui us hem deixat una petita opinió sobre cada un. Es presenten diversos aspectes al vídeo de l'Emma els quals m'han semblat molt interessants per parlar. Primerament, està a favor de la inclusió a l'escola. Per ella és un tret molt important el fet que tot nen i nena, deixant de banda les seves capacitats, i distincions, pugui tenir l'oportunitat d'aprendre i aprendre dels altres també. Seguidament, cita a Montessori i compara la seva manera d'ensenyament amb la que Aldo Fortunati vol impartir en un futur, un tipus d'educació on l'aula estigui adaptada al nen segons les seves diferents capacitats. Finalment, conclueix l'entrevista amb la seva opinió personal en la qual no està d'acord amb l'entrevistat quan diu que és més important tenir un millor espai però una ràtio molt gran d'alumnes, ja que l'Emma reconeix que tot infant ha de rebre l'atenció que necessita.
 Una altra opinió que ens ha agradat bastant, ha sigut la de la nostra companya Maria Francès. En el seu vídeo fa una comparativa citant a Albert Einstein explicant que tots som uns genis, però que no es poden equiparar les habilitats i capacitats entre tots els nens, ja que tots som diferents i tenim cadascun les nostres. El fet de comparar o intentar que tots segueixin un mateix patró, pot provocar frustracions, ja que s'estaria trencat el desenvolupament de l'infant. Un aspecte, que com indica ella en el vídeo també caldria remarcar-ho en relació família-escola, ja que els pares tenen una perspectiva sobre l'educació molt tancada.
Fa una visió futura pel que fa a la nostra tasca com a mestres, un aspecte a remarcar, tenint en compte que hem d'intentar trobar sempre el què i el com podem aportar nosaltres allò que se'ns està transmitent. A més a més es refereix a l'error de caure en les limitacions cap als nens a l'hora d'experimentar i construir el seu entorn, fet que hem d'evitar.
Per últim destaquem el que comenta sobre la importància que un país inverteixi adientment en educació perquè així es podrà millorar la qualitat de vida en general de tots els ciutadans.
En el vídeo de la Núria Vidiella ens trobem que destaca una frase molt interessant i molt sintetitzada "aprendre no és copiar ni repetir, és construir" que engloba tota una filosofía que pensem que està en contra de molts dels mètodes tradicionals, que encara podem trobar en moltes aules, com és el de copiar o repetir el que diu el mestre o professor, quan en realitat creiem que hi ha moltes altres metodologies més eficients a l'hora d'aprendre.
També diu que és essencial que l'alumne tingui un interès per aprendre i hi estem d'acord, però creiem que és més important la motivació que li dóna el professor a la matèria i a l'alumne per a atreure la seva atenció. Això és el que també vol transmetre la Núria en el seu vídeo i l'estratègia, per dir-ho així, que exposa ella, és que durant la classe l'alumne es senti involucrat de manera que d'aquesta manera estigui actiu a classe. Bé, doncs hi estem d'acord, junt amb molts més estímuls i estratègies podem captar l'atenció i motivar a l'alumne.

jueves, 14 de noviembre de 2019

CREACIÓ LLIBRE DIGITAL

NO SOMOS MONSTRUOS



2. Introducció: 

En aquesta petita aventura ens trobarem amb una situació difícil d'un exemple d'una situació d'assetjament a l'escola. El nostre protagonista, l'Abdul, haurà d'intentar fer front al problema amb l'ajuda ''màgica'' d'una professora. L'Abdul s'endinsarà en un món amb el qual no està familiaritzat i haurà de gestionar bé les seves oportunitats al llarg del llibre.

L'objectiu amb el qual hem creat aquest conte ha sigut voler transmetre el que és passar per una situació com l'assetjament, i pensem que els infants podran empatitzar i s'educaran amb una visió preventiva a l'assetjament.

3. Indicacions sobre la lectura:

- Haver d'explicar a l'infant on se situa el país de Síria, dient-li que és un lloc llunyà, els mitjans de transport necessaris per viatjar-hi...

-Utilitzar diferents entonacions segons el personatge, i la seva emoció segons cada situació de diàleg. Per exemple si estava trist o content, faríem servir tons diferents.

-Intentar mantenir una entonació activa, juganera i canviant, evitant ser monòtons durant tota la lectura.

-Gesticular cada vegada que es pugui per així poder captar l'atenció del nen, i a la vegada connectar-lo amb la història i també amb el lector, per evitar distraccions.

-Anar fent preguntes de mini reflexió sobre el que succeeixi durant les diferents situacions que sorgeixen, per conscienciar i reafirmar la nostra intencionalitat de la història. Com per exemple quan els dos companys molesten a l'Abdul i li treuen els llibres de la motxilla, preguntar: Tu penses que això ha estat bé.

4. Proposta d'una activitat relacionada amb l'assetjament:

Els objectius de l'activitat serien fer que els nens comprovin que no tenen gustos o preferències molt distants, i facilitar que apropin posicions des del coneixement que els uneix.

L'activitat consistiria a repartir unes frases/preguntes a tots els alumnes. Després de cada oració, el professor demana a cada alumne que justifiqui la seva resposta. Quan tots ho han fet, el professor propicia entre ells un debat sobre les seves idees, i aclareix i explica el perquè del significat de l'oració.

Tot seguit se'ls demana als alumnes que subratllin una sola resposta de cadascuna de les frases que prèviament se'ls ha donat. Quan han acabat, s'ajunten als grups, per comentar-les i que vegin en què coincideixen, a més d'expressar-les gràficament. Posteriorment les han de col·locar en un mural, el qual estarà dividit per la meitat, per així posar en un costat les coincidències, i en un altre les diferències.

Finalment es farà una valoració grupal sobre el que es té en comú i quines són les diferències.

5. Recomanem una lectura posterior del conte?

Sí que recomanem una lectura posterior del nostre conte per així acabar d'assimilar el missatge que volíem transmetre, ja que creiem que és molt important sobretot en aquesta edat, començar a potenciar la inclusió. Els infants d'entre 3-5 anys descobreixen moltes coses noves al llarg del dia, i encara no tenen una capacitat memorística tant amplia com la dels adults, per tant és recomanable tornar a llegir la història almenys 3 o 4 vegades més per acabar de reafirmar-la.

Els nens normalment demanen als adults que els hi tornin a llegir un conte unes 10 vegades més o les que facin falta, cosa que els hi ajuda a millorar la seva comprensió oral, meditant i assimilant el que acaben d'escoltar, i a la vegada relacionar-ho amb el seu entorn. Així doncs, també creiem que el número de rellegida, el determinarà el nen  junt amb les seves habilitats i capacitats, i si li ha agradat.

6. Experiència de la lectura del conte: 

L'Emma, una de les integrants del nostre grup, va tenir l'oportunitat de llegir la nostra petita creació al seu cosí de 4 anys, en Gonzalo. Va ser una experiència molt interessant: 
Durant la lectura, vaig anar seguint les indicacions de l'exercici 3 que vam plantejar prèviament amb el grup. Em vaig adonar de que el més important era intentar mantenir amb interés i misteri a l'infant, fent-ho així amb: una entonació ajustada a cada moment, gesticulant i interactuant amb el meu cosí, i exemplificant i relacionant aspectes del seu entorn. El poder relacionar-ho amb esdeveniments del seu dia a dia, em va ajudar a que pogués entendre millor el missatge que volíem, ja que només en vaig fer una llegida.  Mentre llegia la història, ell anava fent preguntes o intervencions, que vaig anar resolent sense cap inconvenient. 
Pel que fa a la seva valoració, em va comentar que li va agradar molt, sobretot els dibuixos del conte. 

7. Què opinem sobre potencialitats educatives de la lectura digital compartida?

Compartir una lectura digital, sembla un concepte nou dins del que és l'educació però realment, els nens i nenes d'avui dia ja creixen amb el món de les tecnologies en les seves mans. Per tant, és per això que segons nosaltres pensem que és una altra manera d'impartir educació i de donar un coneixement al nen previ per quan a ell o ell els hi toqui realitzar una activitat com aquesta. El fet de poder crear el nostre conte amb imatges extretes d'una pàgina web i després poder ensenyar-li, ha sigut molt gratificant, ja que ha sigut una idea nova de la qual hem vist interacció i diversió.

miércoles, 6 de noviembre de 2019

PODCAST



Aquí us deixem el nostre PODCAST sobre el debat de la proposta de la prohibició de l'ús del telèfon mòbil a les aules. Esperem que el gaudiu tant com nosaltres!
Després del debat que hem realitzat tots quatre, hem pogut arribar a la conclusió que sí que prohibiríem el telèfon mòbil en certes situacions concretes:
- Robatoris
- Possible situació de Ciberbulling
Per tant, el mòbil s’utilitzaria només com a eina educativa i no com a finalitat per alguna altra cosa. Estaria restringit en les hores de classe i només es donaria en les hores de pati com a manera excepcional però sempre que es pugui prescindir d’ell, així ho farem.
 Creiem que hi ha coses més importants a fer en aquesta vida que estar mirant a una pantalla. 
La gent s’ha de relacionar, jugar, i aprendre, ja que les coses tots junts, s’elaboren de la millor manera.
Per altre banda, l'activitat l'hem pogut realitzar gràcies al mòbil, ja que no hi havia una altre manera d'haver-ho pogut fer. És aquí on ens adonem que en aquest cas l'ús de la tecnologia era imprescindible, tot i que som partidaris de usar el mínim possible aquesta eina. 

viernes, 25 de octubre de 2019

REALITAT AUGMENTADA

La passada classe del 24 d'octubre, vam reflexionar sobre el text relacionat amb com afecta la tecnologia en l’àmbit de l’escriptura i la lectura. Aquesta eina ens ha permès optar a una recerca autònoma dins d’un gran ventall de recursos a l’hora de buscar informació, que ens ajuda a poder contrastar diferents visions per així anar creant el nostre propi criteri.

El ciberciutadà és una persona que s’involucra en la societat a través de les xarxes socials, però d’una forma activa i desigual a la d’un ciutadà tradicional. Si es fa un ús responsable i respectuós per part dels usuaris, contribuirà al fet que la societat pugui avançar de manera democràtica valorant les diferències per tal de seguir construint coneixement a l’abast de tothom.  

També vam aprendre a saber treballar amb diferents recursos de realitat augmentada amb imatges panoràmiques i ... per fi vam aconseguir la nostra fotografia de 360 graus!

Els passos que vam seguir van ser els següents: Primerament, vam mirar les diferents aplicacions per poder fer la foto. Ens vam decidir per la DMD Panorama i vam sortir fora de l'aula per fer-la, vam donar un tomb pels voltants de la facultat fins a trobar el lloc perfecte. La temàtica que vam triar per la imatge va ser el procés de la fotosíntesi de les plantes. Considerem que cada dia passem per davant d’elles i que per una vegada que podem, voliem donar importància.
Quan ja teníem la foto, vam passar-la a l'ordinador i allà, dins la web https://storyspheres.com/, és on vam posar-li els àudios del procés en punts diferents de la imatge.

<iframe width="100%" height="100%" src="https://storyspheres.com/scene/2LFhEQsW?title=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> 




jueves, 17 de octubre de 2019

RECURS EDUCATIU

Us adjuntem la primera sessió de classe sobre l’actitvitat de la creació d'un recurs educatiu.


INTRODUCCIÓ: Començar l'activitat inicial amb un petit joc. Consistirà en realitzar dues rotllanes aleatòries depenent

de la gent que siguin. Un de nosaltres es col·locarà al mig i farà una pregunta relacionada amb el ciberassetjament.

Si l'alumne se sent identificat, haurà de fer un pas endavant. Si no, es quedarà al lloc. D'aquesta manera gràcies a les

preguntes podrem comprovar el nivell d'assetjament que han patit, vist, o fet.
Les preguntes estaran formulades de manera indirecta perquè cap nen o nena es cohibeixi.
TEMA:  Ens hem centrat en l'àmbit digital (competència 10) i en el de valors (competències 3 i 4).
La intenció d'aquest projecte és que els alumnes mostrin actituds de respecte en relació amb la resta de companys

així com les seves idees, cultures, opinions..., ja que és molt important aconseguir una bona convivència i harmonia.
Un altre aspecte rellevant que volem millorar a causa dels prejudicis que poden rebre els infants inconscientment

de l'exterior, és el fet que es qüestioni i utilitzi l'argumentació perquè hi hagi el mínim de prejudicis possibles i reforçar

el pensament propi.
Finalment com que els alumnes no tenen gaire coneixement a l’hora d’utilitzar les noves tecnologies, destacarem

la manera d’actuar de forma crítica, prudent i responsable en l’ús de les TIC.
OBJECTIUS:
-  Conèixer els diferents rols de les persones que intervenen en l'assetjament.
-  Saber identificar els perfils de l’assetjador i l’assetjat.
-  Aconseguir fer un ús responsable de la tecnologia.
RESUM DE LES ACTIVITATS:  
Una de les activitats amb les quals s'anirà desenvolupant el recurs educatiu, és un joc interactiu creat per nosaltres.

Aquest joc es completarà en parelles, per així a la vegada poder potenciar el debat com a eina d'argumentació i

interacció.
En aquest joc es presentaran diverses situacions en les quals l'alumnat haurà d'anar triant la solució que creguin més

adient per poder passar a la pantalla següent. Les diferents pantalles les quals els alumnes hauran d’anar superant,

mostraran un seguit de preguntes, imatges o curts videos que faran que es qüestionin un seguit de conceptes, per tal

de que puguin extreure unes idees bàsiques sobre el ciberassetjament.
Gràcies a aquesta activitat s'adonaran del grau de consciència i coneixement que tenen sobre aquest tema. 
EINES:
Per presentar el nostre recurs educatiu, els alumnes necessiten qualsevol plataforma digital. Com consisteix en anar

completant el joc interactiu, els alumnes poden utilitzar:

- Ordinadors

- Tablets

- Mòbils

- Projector

- Pissarra digital
ACTIVITAT D’AVALUACIÓ:
Els nostres objectius estaran determinats pels resultats i conclusions que els quatre membres del grup puguem treure.

És a dir, com que el que pretenem a partir del joc és conscienciar de què hi ha poca informació i ajuda relacionada

amb el ciberbullying, elaborarem una llista a partir de les respostes que els alumnes ens hagin donat. 
Quan ja haguem estudiat els resultats podrem treure les conclusions pertinents per fer una reflexió final comparant el

joc inicial amb el final, i sabent que el nostre públic ha après alguna cosa nova gràcies a la nostra activitat. 

viernes, 4 de octubre de 2019

IDENTITAT DIGITAL I PROPIETAT INTEL·LECTUAL


Actualment la tecnologia va avançant i nosaltres som els principals consumidors d’aquesta acció. Existeixen una gran varietat de xarxes socials, però les més utilitzades per als joves són Instagram, Facebook, Twitter, WhatsApp i YouTube.

L’Emma té el perfil d’Instagram privat, té a la biografia la seva edat, la seva localitat i els estudis que cursa. També penja imatges dels seus amics, de la seva família i dels seus hobbies.

L’Andrea té el perfil d’Instagram públic, té a la biografia la seva localitat i els seus estudis. També penja imatges dels seus amics i de la seva família.

L’Aran té el perfil d’Instagram privat, penja imatges dels seus amics, de la seva família i dels seus hobbies.

La Nadja té el perfil d’Instagram privat, té a la biografia la seva edat, la seva localitat i els estudis que cursa. També penja imatges dels seus amics, de la seva família i dels seus hobbies.

És cert que de vegades no som conscients de tot el que projectem públicament sobre nosaltres i de les conseqüències que això pot comportar. Algunes de les dades que compartim són l’any de naixement, la nostra localitat, els estudis i hobbies que tenim, les nostres amistats i inclús la nostra família. Tot això és el que donem a conèixer a les xarxes socials mencionades anteriorment.

Aquest fet pot tenir greus efectes, ja que quan publiquem qualsevol informació sobre la nostra vida pot estar a l’abast d’usuaris inapropiats. Per exemple, quan pengem una fotografia pot expandir-se i arribar a persones totalment alienes a nosaltres, només pel fet que un seguidor teu ho pugui compartir amb altres que no ho són.

Hauríem d’estar més conscienciats del món d’Internet i privatitzar més la identitat digital de cadascú. Pensem que una de les maneres per arribar a aconseguir-ho podria ser a través de l’augment de xerrades escolars i no escolars sobre aquest tema.